natuur

Zonnepaneelbezitters in Almere te slecht geïnformeerd

solar

Energiemaatschappijen moeten bezitters beter informeren over de opbrengst van zonnepanelen, zo meent toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Uit onderzoek van de NOS in een wijk in Almere blijkt dat de meerderheid van de zonnepaneelbezitters niet goed weet hoe veel geld ze met deze duurzame manier van energie opwekken besparen. 

Zonnepanelen in Almere

Almere scoort hoog als het gaat om duurzame zonne-energie onder bewoners, maar deze bewoners vragen zich wel af of hun energiebedrijf wel op de juiste manier omgaat met hun geld. Ze hebben geen idee of de opbrengsten goed verrekent worden, en of ze wel genoeg geld terugkrijgen. De jaarafrekeningen zijn zo moeilijk, dat er voor leken niets van te begrijpen is.

Informatieverstrekking moet beter

Manieren om dit zelf op te lossen zijn er wel degelijk. Zo zijn er speciale metertjes op de markt die tussen de omvormer en de meterkast het rendement berekent, en ook computerprogramma’s en apps bieden de mogelijkheid bij te houden hoe de bespaarde energie ervoor staat. Toch moet er ook wat veranderen onder energiemaatschappijen, zo stelt de ACM. “Als de consument een geinformeerde keuze kan maken, gaat daar concurrentiedruk van uit. Dit is goed voor de prijs, kwaliteit en innovatie”, legt Anita Vegter (ACM) uit.

Het gaat met duurzame energie in Almere de goede kant op, maar er is natuurlijk nog ruimte voor verbetering. Kijk daarom wat voor jouw wijk de duurzaamste energieleverancier is, zodat ook jouw gezin een steentje kan bijdragen.

Tags: , , , ,