sport

Icedôme Almere wordt niet gebouwd

icedome-almereDe Icedôme komt er niet langer. Het grootste schaatscomplex van Nederland had verrezen moeten worden in Almere, maar de plannen zijn helaas geannuleerd. De organisatie van de ijstempel heeft dat vorige week doorgegeven aan de KNSB. Een klap in het gezicht voor heel sportliefhebbend Almere.

Het plan

Almere had schaatshoofdstad van Nederland moeten worden. Althans, dat was het plan. De wijk Almere-Poort, naast de Literatuurwijk, kreeg in juli 2013 te horen dat de plannen omtrent de schaatstempel en de faciliteiten doorgang vond. De KNSB en NOC*NSF benadrukte dat het Icedôme-ontwerp en complete begroting het beste eruit zag van van de drie inzendingen (de andere kwamen uit Heerenveen en Zoetermeer). Zodoende kreeg Almere de toewijzing en was het de bedoeling dat hier dé ijsbaan van Nederland gevestigd werd, waar vanaf seizoen 2016-2017 de grote schaatswedstrijden gereden moesten worden. Het ontwerp van ijsmeester Bertus Butter bestond naast deze Icedôme uit trainingsfaciliteiten, appartementen voor sporters, winkels, kantoorpanden en de toevoeging van een extra NS-station.

Een proces vol problemen

Nadat er een storm van kritiek losbarstte omtrent de keuze van de KNSB (schaatsliefhebbers vonden dat Almere nooit gekozen had mogen worden), dienden meer problemen zich aan. Afgelopen maart bracht men naar buiten dat de financiering niet rondkwam. Een maand later kwamen de rechten te vervallen. Bouwbedrijf BAM trok zich ook nog eens terug, nadat de gunning was ingetrokken en de financiering niet van de grond kwam.

Jammer dus dat Almere dit prachtige bouwwerk dus niet krijgt. Het was een enorme aanwinst oor de stad en de Nederlandse schaatswereld geweest.