nieuws

Heeft de plaatselijke ondernemer het nakijken?

digitalisering-ondernemersDe wereld digitaliseert in een rap tempo. De klant heeft steeds meer keuzemogelijkheden. Dat geldt zoals we reeds zagen voor de boekenbranche, maar ook voor verwante sectoren. Hij kiest daarbij vaak voor het goedkoopste alternatief. Online aanbieders kunnen voor scherpere prijzen produceren en leveren. De plaatselijke ondernemer heeft daarbij vaak het nakijken.

Conventionele drukker

De drukker om de hoek is daar een goed voorbeeld van. Het meeste drukwerk wordt inmiddels via internet besteld. Een conventionele drukker levert maatwerk van een goede kwaliteit. Voordat hij begint met drukken, wordt er een drukproef gemaakt die grondig wordt gecontroleerd op kleur en eventuele fouten.

Webshops

Toch blijkt het voor veel klanten een drempel om langs te gaan bij een drukker en de wensen door te spreken. De prijzen zijn ondoorzichtig, omdat je eerst een offerte moet aanvragen. Grote drukkerijen op internet hebben webshops, waar je een snelle keuze kunt maken uit een groot aantal producten. Gewoon vanuit huis. De kostprijs staat er bij en de levering is doorgaans snel.

Internetdrukkers kennen ook andere drukprocedures. De gebruikelijke drukpersen zijn vervangen door digitale printsystemen. Een computer stuurt de opdracht naar een printmachine, die de aangeleverde bestanden doelgericht controleert en afdrukt.

Milieu

drukkerij-almerePlaatselijke drukkers moeten zich steeds meer onderscheiden om te concurreren met hun digitale vakgenoten. Een mooi voorbeeld daarvan is het Almeerse ‘Drukkerij Almere. Zij beloven een product dat niet alleen kwalitatief hoogstand is, maar ook rekening houdt met het milieu. Ecologisch bewustzijn staat voor. Daarom werkt men met:

  • Biologische inkten
  • Gescheiden afval
  • Papier met het FSC-keurmerk (voor verantwoord bosbeheer)

Uitgeverijsector

omzetontwikkeling-uitgeverijen-cbsDe traditionele uitgevers worden ook getroffen door de nieuwe ontwikkelingen. In 2013 daalde de omzet van de uitgeverijsector met 6 procent. 71 Uitgeverijen gingen dat jaar failliet, aanzienlijk meer dan in 2012 ervoor. Toch nam uitgevers in aantal juist toe, vanwege de opkomst van kleinere bedrijven die zich met e-publishing bezig houden.

verwachtingen-uitgeverijen-cbsVoor 2014 zijn de omzetverwachtingen van uitgevers negatiever dan ooit, zo blijkt uit de Conjunctuurenquête van het CBS.

Een op de vijf ondernemers denkt dat de omzet nog verder zal afnemen. Meer dan de helft verwacht hun bedrijf met minder personeel te moeten voeren.

Tags: , , ,