overheid

Flevolandse gemeenten scoren hoog op zonne-energie

solar

De gemeenten van Flevoland horen wat betreft de zonne-energie per inwoner tot de snelst groeiende van het land, zo blijkt uit het rapport ‘Zon Zoekt Gemeente’ van Natuur&Milieu. Zeewolde is koploper van alle gemeenten in Nederland, en Almere scoort een mooie twaalfde plek.

Volgens de onderzoekers heeft zonne-energie in Nederland veel potentie, maar zijn de verschillen tussen gemeenten nog erg groot. Als er gekeken wordt naar totaal geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen, scoren Amsterdam, Zwolle en Súdwest Fryslan het hoogst, maar als we kijken naar het vermogen zonne-energie per inwoner zijn dit Zeewolde (242 Wp), Dalfsen en Eersel. Ook was in Zeewolde de afgelopen drie jaar de groei het grootst.

Het SER-Energieakkoord

Overheden, milieuorganisaties en het bedrijfsleven hebben in het SER-Energieakkoord afgesproken dat minstens 14% van de energie duurzaam opgewekt wordt in 2020. Op dit moment ligt dat percentage nog op 5%. Er zal dus nog veel moeten gebeuren om deze doelstelling te halen, en maatregelen van gemeenten om zonne-energie te stimuleren is daarbij een van de mogelijkheden.

In Flevoland hebben gemeenten dit goed opgepakt, zoals wij eerder al schreven. Zo krijgen huiseigenaren met zonnekaarten inzicht in de geschiktheid van hun dak voor zonnepanelen, en kunnen ze daarop vaak een duurzaamheidslening krijgen voor de aanschaf hiervan. Daarom scoren ook Noordoostpolder (10) en Dronten (15) goed op de ranglijst, hoewel Lelystad (194) en Urk (313) het een stuk minder doen.

Wil je zelf zonnepanelen plaatsen? Bij het Servicepunt Energie Lokaal Flevoland (SELF) van de Natuur- en Milieufederatie kun je terecht voor tips en informatie om jouw woning (duurzaam) te verbeteren!

Tags: , , ,