overheid

“Asielzoekers niet welkom in Almere”

Er mogen geen asielzoekers meer opgevangen worden in Almere, zo meent Toon van Dijk van de PVV. Volgens de fractievoorzitter pikken asielzoekers woningen in, loop de stad op deze manier kans jihadisten binnen te halen en komt er een te hoge druk op het onderwijs te liggen. “Er zijn genoeg landen rondom conflictgebieden waar vluchtelingen veilig geholpen kunnen worden.”

“Wij zijn niet tegen hulpverlening, maar de mensen moeten in de eigen regio worden opgevangen” – Toon van Dijk

Onwettige onzin

Volgens Mark Pol, donderdagavond tijdens het begrotingsdebat woordvoerder van burgemeester en wethouders, noemt het voorstel van de PVV ‘onzin’ en wenst hier niet op in te gaan. “Wij nemen als Almere onze verantwoordelijkheid. Gemeenten hebben de wettelijke taak om deze mensen te huisvesten, en we zullen asielzoekers dan ook gewoon blijven opvangen.”

 

Nederlandse wet

Eerder riep de PVV in Den Haag de gemeente  ook al op om de wet te ontduiken. De wet schrijft voor dat asielzoekers, die vaak niet meer bezittingen hebben dan de kleding die ze aanhebben, wanneer ze in de asielprocedure komen recht hebben op opvang en basisvoorzieningen. Na deze asielprocedure zijn zij uitgeprocedeerd of krijgen ze een vergunning, waarbij ze in het laatste geval aan een gemeente toegewezen worden die binnen 12 weken een woning regelt.

In het geval van de oproep van de PVV wordt het recht van de vreemdeling geschaad, wat betekent dat er een aanklacht ingediend kan worden. Voor de asielaanvraagprocedure krijg je als asielzoeker een advocaat toegewezen , maar bij andere procedures zal je zelf een advocaat moeten inschakelen (eventueel met gefinancierde rechtsbijstand). Hiervoor kun je terecht bij één van de advocatenkantoren van Almere.