Almere

almereDe Literatuurwijk is onderdeel van de gemeente Almere, een stad in de polder van Zuidelijk Flevoland, in de provincie Flevoland. De stad telde in 2012 ruim 195 duizend inwoners. Almere grenst aan de hoofdstad van Flevoland, Lelystad en Zeewolde. Met het Gooimeer, IJmeer en Markermeer is de stad ook rijkelijk omringd door water. De stad ligt volledig onder zeeniveau.

In de tweede helft van de twintigste eeuw heeft Almere zich ontwikkeld tot tweede grote stad van Flevoland. Inmiddels is het hoofdstad Lelystad qua inwonersaantal al voorbijgestreefd. Almere behoort inmiddels tot de tien grootste gemeenten van Nederland en groeit nog steeds snel.

Almere ontstond na de Tweede Wereldoorlog doordat men tot het inzicht kwam dat de snel groeiende bevolking van Amsterdam gedeeltelijk ergens anders gehuisvest zou moeten worden. In de polder van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland werden twee steden ontworpen. De ene was Lelystad, de ander heette oorspronkelijk Zuidweststad. In de jaren ’70 werd dit omgedoopt tot Almere.

Pas in 1984 werd het toenmalige OL ZIJP opgedeeld in de gemeenten Almere en Zeewolde. Almere wordt beschouwd als de rechtsopvolger van OL ZIJP en voert dan ook hetzelfde wapen. Voordat in 1986 de provincie Flevoland werd opgericht, nam het Ministerie van Binnenlandse Zaken de taken van de provincie waar.

Almere was oorspronkelijk een meerkernige stad. Later werd dit gedeeltelijk losgelaten. Inmiddels zijn de wijken Almere Buiten en Almere Stad met elkaar vergroeid via de wijk Tussen de Vaarten. In de oude en nieuwere woonwijken is een groot verschil in woningbouwbeleid zichtbaar. De oudere woningen werden vooral met praktische overwegingen gebouwd, de nieuwere zijn er juist op gericht exclusief en opvallend te zijn. Dit laatste is vooral goed zichtbaar in de regenboogbuurt.