natuur

Almere vanaf 2022 energieneutraal

wind

De score op de Nederlandse ranglijst van gemeenten die het hardst groeien op het gebied van zonne-energie liegt er al niet om. En Almere is ambitieus: het streven is om in 2022 energieneutraal te zijn.

Energie Werkt!

Binnen zeven jaar een energieneutrale stad; het is een doelstelling die flink wat inzet vereist. En dat doet Almere met het plan Energie Werkt! (.pdf) waarmee de gemeente 3,7 miljoen euro investeert in duurzame energie. De lokale overheid rekent op scholen, verenigingen, inwoners en bedrijven. Het overstappen naar een duurzame energieleverancier is voor deze instellingen een eerste belangrijke stap.

Met de doelstelling neemt Almere het voortouw onder Nederlandse steden. Er is geen enkele stad met meer dan 100.000 inwoners die hetzelfde voornemen op deze termijn heeft.

Floriade 2022

floriadeDeze termijn van zeven jaar is niet toevallig gekozen, want afspraken met het Rijk pinden het streven vast voor 2025. Maar dat was voordat we erbij stil stonden dat de wereldtuinbouw-tentoonstelling Floriade in 2022 op het toneel van Almere prijkt. En als gastvrouw voor het podium voor de innovatiekracht, kennis, producten en technologieën uit de tuinbouw die oplossingen bieden voor verstedelijkingsvraagstukken, kan een goed voorbeeld natuurlijk niet ontbreken.

Almere zal in de aankomende weken op 27 gemeentelijke panden zonnepannelen plaatsen, wat met de overige 14 daken neerkomt op 41 installaties. Hiermee is het de bedoeling dat de panden (zoals sporthallen en zwembaden) evenveel stroom opwekken als dat er verbruikt wordt. Lees hier meer over de Almeerse plannen voor meer duurzaamheid richting de Floriade!

Tags: , , ,