nieuws

Almeerse winkelformule Boekenvoordeel neemt Free Record Shop over

Dit wordt ons niet ontnomen: lezen
en ademloos het blad omslaan,
ver van de dagelijksheid vandaan.
Die lezen mogen eenzaam wezen.

e-reader-boekEen poëziefragment van Ida Gerhardt, naar wie een straat in de Literatuurwijk is genoemd.  Sinds de dichteres stierf in 1997 is er veel veranderd in leesland. Een blad omslaan is niet vanzelfsprekend meer. De laatste jaren vertoont de verkoop van papieren boeken een dalende lijn. In 2013 werden er 39,3 miljoen verkocht: 10 procent minder dan in het jaar ervoor. E-boeken daarentegen lijken steeds meer aan te slaan. De verkoop daarvan steeg met 38 procent tot 1,7 miljoen. Toch is het papieren boek nog steeds veruit in de meerderheid.

Wat Ida Gerhardt evenmin kon voorzien, is dat veel boeken nu online worden gekocht. Steeds minder bezoekers betreden een fysieke boekwinkel. Dat heeft zijn weerslag op de markt.

Begin dit jaar werd boekhandelketen Polare failliet verklaard. De keten met 21 vestigingen raakte versnipperd. Zeven vestigingen sloten definitief de deuren, tien sloten zich aan bij Libris. Vier boekwinkels werden eigendom van particuliere boekhandelaren. In Almere werd de Polarevestiging overgenomen door boekhandel Stumpel. Bij de heropening van de winkel reageerde eigenaar Jeroen Stumpel verheugd: ‘De kassa’s zijn geplaatst, de systemen werken en de medewerkers zijn enthousiaster dan ooit.’

Bron: NRC.nl

Bron: NRC.nl

Boekenvoordeel

Een andere branche die lijdt onder de digitale ontwikkelingen, is die van de muziekwinkels. De winkelketen Free Record Shop, in 1971 opgericht door Hans Breukhoven, ging in april voor de tweede maal failliet. De Almeerse winkelformule Boekenvoordeel neemt de websites en de formule van de Free Record Shop over, voor een onbekend bedrag. Dat maakte curator Rob Boers bekend. Het concern Boekenvoordeel omvat 120 winkels in Nederland en België. Er worden behalve voordeelboeken ook hobby-artikelen, speelgoed en kalenders verkocht. Boekenvoordeel streeft ernaar om 16 van de 36 Free Record Shop-winkels open te houden en een derde van het aantal medewerkers te behouden.