overheid / wonen

Aanvullend pensioen opbouwen steeds belangrijker

ouderenJongeren doen er goed aan om nu al de mogelijkheden te verkennen om extra pensioen op te bouwen. Uit het verlagen van de uitkeringen door verschillende pensioenfondsen blijkt dat al dat die ouderwetse zekerheid helemaal niet vanzelfsprekend is, maar de verlaging van de fiscaal aftrekbare pensioenopbouw gooit nog eens extra roet in het eten.

Prominenten van de vakbondsorganisaties CNV en FNV waarschuwen hiervoor naar aanleiding van maatregelen die zijn aangekondigd door het kabinet. Dit zal betekenen dat dit voordeel om belastingvrij te sparen voor het pensioen wordt verlaagd van 2,25 naar 1,75 procent. Dat lijkt wellicht niet veel, maar kan in de praktijk betekenen dat jongeren tot 20 procent minder pensioen opbouwen.

 

Hoe bouw je extra pensioen op?

Wil je later dag in een buurt als de Literatuurwijk zorgeloos van je pensioen kunnen genieten, dan is het dus slim om tijdig de nodige maatregelen te treffen. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om langer door te werken, zodat je meer pensioen opbouwt. Maar je kunt ook voor een lijfrente kiezen, waarbij je gedurende een bepaalde periode geld inlegt en niet aan het geld kunt komen. Je weet aan het einde van de looptijd dus zeker dat je een bepaald bedrag ontvangt. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden als sparen en beleggen. Wat voor jou de beste oplossing is hangt van je persoonlijk situatie af, dus laat je hier gerust eens over informeren door een expert.

 

almerehavenkom

Tags: , ,